Контроль якості

Безпосередній контроль за якістю насіння с.-г. культур (в т.ч. і картоплі) у Нідерландах здійснюють NAK  (загальна інспекційна служба контролю якості та сертифікації насіння с. - г рослин) та служба карантину рослин (PD) при нідерландському Міністерстві сільського господарства, охорони природи та якості продовольства.  Служба карантину рослин, відповідає за контроль карантинних хвороб в Нідерландах і проводить фітосанітарні перевірки з метою виявлення як карантинних хвороб, так і хвороб якості. Такому контролю та сертифікації піддаються всі партії насіннєвої картоплі, призначені для експорту за межі ЄС.

Служба NAK затверджена як єдина організація, що уповноважена на контроль і сертифікацію насіння с.-г рослин та насіннєвої картоплі в Нідерландах. Дана інспекційна діяльність проводиться NAK на основі Закону Нідерландів про посівний і садивний матеріал, а також на основі нормативних правил нідерландського Міністерства сільського господарства. Кожен виробник, який займається вирощуванням насіннєвої картоплі в Нідерландах і надає цей матеріал для сертифікації, повинен бути зареєстрований у NAK. Більше того, відповідно до законодавства, в Нідерландах може використовуватися і надходити в торгівлю тільки сертифікована насіннєва картопля. Постійна комісія всередині служби NAK спільно з Радою правління NAK розробляють і встановлюють правила контролю та сертифікації для таких груп культур, як зернові, злакові трави та насіннєва картопля. Як і в Раді так і в правлінні NAKу, до складу цих комісій входять представники сільськогосподарського сектору: селекціонери, виробники і продавці. Цим забезпечується широка підтримка в проведенні інспекційної діяльності контролю та сертифікації служби NAK: виробники відчувають, що вони беруть активну участь у діяльності "своєї ж" інспекційної служби. Витрати на проведення контролю та сертифікації повністю оплачуються самими виробниками і продавцями.

 

Процедура контролю

З метою визначення якості насіннєвої картоплі  призначеної на реалізацію, проводяться інспекція та контроль на різних етапах виробництва. Основна увага приділяється захворюванням, які можуть передаватися наступному поколінню через бульби. При цьому, насіннєва картопля може вирощуватися тільки на таких ділянках, які не заражені картопляною нематодою. Для забезпечення даного виду контролю, з усіх ділянок, призначених для вирощування насіннєвої картоплі, щорічно беруться проби ґрунту, які потім піддаються аналізу.

Процедура контролю починається з моменту, коли виробники повідомляють про свої ділянки службі НАК. Це відбувається в першій половині травня. Виробники повинні вказати походження, сорт і клас насіннєвої картоплі, а також номер, площу та місцезнаходження своїх ділянок. Ці відомості обов'язково повинні супроводжуватися відповідними документами. Вся інформація про кожній дільниці заноситься в комп'ютер разом з результатами перевірок. Кожна ділянка (Партія) має свій єдиний код, за допомогою якого згодом у разі можливих проблем можна буде цю ділянку відстежити. Така система є унікальною і дозволяє службі НАК за допомогою наявної інформації в короткий термін встановити місцезнаходження джерела виникнення тих чи інших можливих проблем.

Протягом всієї процедури інспекції та контролю, служба НАК регулярно перевіряє ідентичність партій. Починаючи з перших чисел червня, більше 100 досвідчених інспекторів НАК контролюють насіннєву картоплю на полях, площею близько 39 000 га. Крім такого візуального контролю, проводяться додаткові лабораторні обстеження (ELISA-test, PCR) для перевірки відповідності всім вимогам, оскільки здоров'я насіннєвої картоплі є основною вимогою  до якості.

Інспекційна діяльність складається з наступних основних елементів:

• польовий контроль,

• післязбиральний контроль,

• контроль партій перед відправкою до покупця

Крім таких інспекцій, орієнтованих на аспекти якості, служба НАК, під контролем служби карантину рослин (PD), також проводить фітосанітарні обстеження з метою виявлення карантинних хвороб.

Польовий контроль починається в першій половині червня і триває до кінця вегетації. На даному етапі інспектори служби НАК перевіряють кожну ділянку не менше трьох разів. При цьому кожен з візитів здійснюється без попереднього інформування фермера. Такий підхід дає можливість інспектору отримувати об’єктивну інформацію про стан посівів та здоров’я рослин.  

Стандарти (допуски), які діють на території Голландії, в країнах ЄС та Українивимоги у ході польового, післязбирального контролю картоплі та контролю партій

 

Показник

Вимоги NAK

NAK

Україна

Клас

Допуск, %

Клас

Допуск

Польовий контроль

Сортова чистота

S, SE, E

0

 

Полісся і Лісостеп

Степ

S, SE

0

0

E

0

0

A

0,01

РН 1,2

3

3

C

0,05

РН 3,4

5

5

Чорна ніжка

S, SE, E

0

S, SE

0

0

E

0,3

0,3

A

0,03

РН 1,2

0,5

0,5

C

0,1

РН 3,4

1,0

1,5

Віруси

-

Важка форма мозаїки/

Слабка форма мозаїки

Всього мозаїки

-

Важка форма мозаїки/скручування листків

Слабка форма мозаїки

Важка форма мозаїки/скручування листків

Слабка форма мозаїки

S

0,025

0,025

0,025

S

0,5

2,0

1,0

3,0

SE

0,05

0,05

0,05

SE

0,5

2,0

1,0

3,0

E

0,1

0,1

0,1

E

1,0

3,5

1,5

4,5

A

0,25

2

2

РН 1,2

1,5

6,0

2,5

7,5

C

2

10

10

РН 3,4

2,0

9,5

3,0

10,0

Післязбиральний контроль

Віруси

S

0 на 200

Не визначається

SE

1 на 200

E

2 на 200

A

5 на 100

C

10 на 100

Контроль партій садивного матеріалу картоплі

Показник

Вимоги NAK для країн ЄС

Вимоги PD для країн не членів ЄС

Вимоги ЄС

Клас

Полісся і Лісостеп

Степ

Мокра гниль

Спорадично (1 бульба на 250 кг)

0%

1% від загальної ваги партії

S, SE

Не допускається

Не допускається

E

Не допускається

Не допускається

РН 1,2

Не допускається

Не допускається

РН 3,4

Не допускається

Не допускається

Чорна ніжка

Класи SE, S та Е – 0 %

0%

2%

S, SE

Не допускається

Не допускається

E

0,3

0,3

Класи А – 0,03 %

0,03 %

4 %

РН 1,2

0,3

Класи С – 0,10 %

0,10 %

4 %

РН 3,4

0,5

Фітофтороз

до 35 мм включно – 1 бульба на 50 кг

0,5% від загальної ваги

1% від загальної ваги

S, SE

0,5

0,5

E

1,5

1,5

РН 1,2

2,0

РН 3,4

4,0

вище 35 мм – 1 бульба на 100 кг

1% від загальної ваги

S, SE

0,5

0,5

E

1,5

1,5

РН 1,2

2,0

РН 3,4

4,0

Суха гниль

1-4 бульби на 50 кг

0,5% від загальної ваги

1% від загальної ваги

S, SE

0,5

1,0

E

0,5

1,0

РН 1,2

1,0

РН 3,4

1,5

Парша звичайна

Ступінь парші 2,5 (не більше 1/8 від загальної площі)

Допустима ступінь парші

Максимум у 5% бульб. Загальна уражена поверхня не може бути більше ніж 1/3 площі.

S, SE

3,0

5,0

E

3,0

5,0

РН 1,2

3,0

РН 3,4

5,0

Ризоктоніоз
Класи SE та S

10% слабкий

10% слабкий

Нерегламентується

S, SE

1,0

0,5

Ризоктоніоз Класи E-C

25% слабкий

25% слабкий

E

1,5

1,0

РН 1,2

1,5

РН 3,4

2,0

Зовнішні аномалії

4-12 бульб на 50 кг

1% від загальної ваги

3% від загальної ваги

S, SE

5,5

7,0

E

6,0

7,5

РН 1,2

8,0

РН 3,4

10,5

Забруднення

1% від загальної ваги

S, SE

2,0

2,0

E

2,0

2,0

РН 1,2

2,0

РН 3,4

2,0